Zoekt en gij zult vinden?

Je kunt een geweldig interessante website hebben maar alsnog niet gevonden worden in Google. Hoe dit kan? Google categoriseert jouw webpagina op basis van termen die jij op je pagina gebruikt. Niet alleen op de pagina zelf maar ook in de paginatitel (title tag), de link naar je pagina (je url) en de beschrijving van je pagina (meta description) moeten relevante termen voorkomen waarmee jij gevonden wil worden. Kom dus niet aanzetten met cryptische zinnen zonder relevante zoekwoorden want hoe leuk het ook klinkt, hoe nieuwsgierig het mensen ook maakt en hoe intelligent het allemaal lijkt; het is voor je zoekmachine optimalisatie (ook wel Search Engine Optimization of SEO genoemd) niet bepaald het beste om te doen. Hoe maak je dit concreet? in dit artikeltje geven we je uitleg over belangrijke begrippen en hebben we een aantal tips voor je opgesteld waarmee je al een heel eind zult komen!

Een paar niet geheel onbelangrijke termen

In de zoekresultaten van Google zie je per gevonden pagina de drie bovengenoemde elementen terug: de title tag, url en meta description. De paginatitel is de titel die de gebruiker in zijn of haar tabblad van de browser ziet. In het voorbeeld hieronder zie je de gehele titel tag en url van Getting Social.

Title tag URL

Het belangrijkste is misschien nog wel je meta description. Dit is de omschrijving van jouw pagina in een notendop, die aangeeft waarom mensen nou net jouw pagina aan moeten klikken. De kwaliteit van een meta description heeft een grote invloed op de de doorklikratio (click through rate) naar jouw site. Het is een klein stukje tekst, bestaande uit 156 tekens, dus je moet goed nadenken wat je erin zet. Kijk bijvoorbeeld naar Google Keyword Planner en Google Trends welke relevante zoekwoorden met meest gebruikt worden en kijk hier dan ook naar de concurrentie van het woord, oftewel: hoe vaak dit woord al gebruikt wordt. Hoe meer concurrentie, hoe moeilijker het is voor een zoekwoord om doeltreffend te zijn. De gouden combinatie is dus een term waar veel op gezocht wordt maar die nog relatief weinig voorkomt op internet.

De meta description kun je zelf instellen, maar... Soms is Google ietwat eigenwijs en kiest er dan voor om niet jouw meta description te laten zien, maar een gedeelte van jouw pagina waar de door de gebruiker opgegeven zoekwoorden in voorkomen. Daar hebben we geen invloed op. In het geval van zoeken op een bedrijfsnaam wordt meestal wel de meta description getoond. Mocht je een beetje houvast willen hebben bij het opstellen van bovenstaande elementen, kun je deze tool te gebruiken: http://www.seomofo.com/snippet-optimizer.html

Meta description

Hoe maak je een goede meta description?

Voor de precieze samenstelling van jouw meta tags kun je een kijkje nemen op de blog over het toepassen van SEO op je website, waarin heel precies uit wordt gelegd hoeveel en welke woorden je moet gebruiken en hoe vaak deze woorden voor moeten komen om goed te scoren in Google. Naast de dingen die besproken worden in de betreffende blog wil ik je hier ook nog een tip meegeven, namelijk: zorg voor een ''Call-To-Action'' (CTA) in je meta description of stel een vraag. Dit houdt in dat je mensen aanspoort iets te doen. Het wordt eigenlijk altijd in de gebiedende wijs geformuleerd zoals je in de volgende CTA-voorbeelden kunt zien:

• Kom langs voor...
  • Lees meer over....
  • Boek nu snel en eenvoudig...
  • Maak een afspraak voor...

Kijk verder

Nu weet hoe je jouw website gevonden kunt laten worden in een zoekmachine. Dit is natuurlijk niet de voldoende want je moet er ook voor zorgen dat de content (inhoud) van jouw pagina interessant is. Dit zou je kunnen doen door een kennisbank of een blog aan je website te verbinden. Het doel van het schrijven van blogs is voor veel mensen (maar vooral voor bedrijven) SEO-gerelateerd: het schrijven van blogs is namelijk goed voor de SEO van de website waaraan je jouw blogs verbindt. Dit komt doordat blogs allemaal een aparte pagina hebben, met elk een eigen titel page, url en inhoud met zoekwoorden waarop je gevonden kunt worden. Voor de blogpagina's worden lang niet altijd aparte meta descriptions gemaakt, maar wordt volstaan met een titel en URL. Voor landingspagina's wordt dit meestal wel gedaan; dit zijn bestemmingspagina's waar de gebruikers op uitkomen als gevolg van een zoekactie in Google, een nieuwsbrief of een banner/online advertentie. Wat we graag als tip mee willen geven voor het schrijven van een goede blog is het gebruiken van eenvoudige taal. Zet in je titel bijvoorbeeld een hele vraag die gesteld zou kunnen zijn door een gebruiker (dit artikel heet niet voor niets: Hoe wordt mijn pagina gevonden in Google?). Er wordt namelijk, meer dan je zou denken, gezocht op hele zinnen in plaats van enkele termen. Nu gaan we met een nieuw begrip gooien, namelijk: short tail en long tail zoektermen. In gewoon Nederlands zou je ook wel kunnen zeggen: zoekwoorden versus volzinnen in een zoekmachine. Wil je weten wat de voordelen zijn van long tail SEO? Kijk dan op onze blog over  short tail versus long tail SEO.

Die kleine linkjes onder de zoekresultaten...

Voor sommige sites zie je meer dan 1 resultaat als je zoekt op een bedrijfsnaam, zoals je ziet bij bijvoorbeeld Getting Social. Dat wordt bepaald door Google, aan de hand van een goed geoptimaliseerde site bekijken zij welke resultaten nog meer passen bij de zoekactie. Deze extra resultaten noemen we sitelinks en dit verhoogt de doorklikratio (click through rate) naar jouw site, in feite omdat jouw site en zijn subpagina's "meer ruimte" vullen in de zoekresultaten van Google. Welke pagina's in de sitelinks worden getoond, wordt door Google ingeschat. Je kunt dus niet zelf bepalen wat daarin komt maar mocht er een pagina verschijnen die je er liever niet in hebt (Disclaimer of Privacy Statement bijvoorbeeld) kun je deze wel zelf weghalen. Onderstaande afbeelding geeft weer wat sitelinks nu precies zijn.

Sitelinks

‘Hoe krijg ik in Google die extra links onder mijn website?’

Zoals uit het bovenstaande blijkt, zijn sitelinks goed om te hebben. Helaas kunnen wij niet beslissen om sitelinks te plaatsen; dit doet Google automatisch. Met Google Adwords kan dit overigens wel; je betaalt dan om de organische zoekresultaten te beïnvloeden. Dit wordt in dit artikeltje niet meer besproken omdat we nu van SEO meer naar SEA gaan: Search Engine Advertising. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de blog over SEA. Hopelijk is je nu het een en ander duidelijk geworden met betrekking tot SEO. Mocht je nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikeltje, schroom niet om ze te stellen!