Als je een eigen website hebt, is het belangrijk dat je het verkeer op je website monitort. Je kunt wel een mooie website hebben, maar als je vervolgens niet analyseert hoe je websitebezoekers zich gedragen, kun je veel klanten mislopen. Het is namelijk  belangrijk dat je onder andere weet waar je traffic op je website vandaan komt (via  organische zoekresultaten of via social media), op welke gedeelte van de website  je bezoekers vaak afhaken en welk gedeelte bezoekers juist erg interessant vinden. Door het surfgedrag van je bezoekers te analyseren en daarop je site aan te passen, zijn je website bezoekers meer tevreden en dit kan weer leiden tot een verhoogde conversie. Je kunt gemakkelijk én gratis je website analyseren met  Google Analytics.

Stap 1

Ga naar  https://www.google.nl/analytics/

Stap 2

Om een Google analytics account aan te maken, moet je beschikken over een Google account.

Heb je nog geen Google account? Kijk dan eerst hier hoe je een Google account aanmaakt en ga dan verder naar stap 3.

Stap 3

Klik rechts bovenin op Account aanmaken.

Google analytics

Stap 4

Klik op Website.

Google analytics account instellen

Stap 5

Vul de gevraagde gegevens in.  Vul de URL in, een accountnaam (bijvoorbeeld de naam van je bedrijf), in welk land de website actief is en kies de juiste tijdszone en klik op doorgaan.

Google analytics aanmelden

Stap 6

Vul je voor- en achternaam in en selecteer opnieuw het gebied waarin je je bevindt. Klik op doorgaan.

Google analytics aanmelden

Stap 7

Op de volgende pagina worden nu de gebruiksvoorwaarden voor Google Analytics. Lees deze door en klik op “ Ja, ik ga akkoord met bovenstaande algemene gebruiksvoorwaarden”.

Google Analytics aan de slag

Stap 8

Klik vervolgens op “ Nieuw account aanmaken”

Stap 9

Op de volgende pagina kun je de trackingcode ophalen, klik hiervoor op tracking id ophalen.

Stap 10

De laatste stap is nu om de trackingcode op je website in te voeren. Het is afhankelijk van je websitesyteem hoe je deze trackingcode moet invoeren op je website. Veel sites draaien tegenwoordig op een CMS-systeem zoals Wordpress of Joomla. Bij een CMS-systeem is het relatief eenvoudig om de trackingcode in de broncode van je website in te voeren.  Lukt het toch niet om de trackingcode op je website in te voeren, neem dan contact op met je websitebeheerder.